Porodnice získala speciální deky na stále populárnější bonding

15.3.2016 - informace k dalšímu zpracování

Čerstvá rodička je se svým potomkem často ještě spojena tepajícím pupečníkem, ale přesto ho chce už položit na hruď a přivinout k sobě. Podporuje tím silnou vazbu mezi sebou a novorozencem. Takzvaný bonding je mezi rodičkami stále populárnější a žádanější. Proto ho umožňuje i porodnice Klatovské nemocnice. Ta v těchto dnech získala jako sponzorský dar speciální bondingové deky. Porodnici je poskytla společnost HiPP.

„Barva deky je červená, což je barva, na kterou je dítě zvyklé. Koresponduje s nitroděložním pohledem dítěte,“ popisuje nové deky vrchní sestra dětského oddělení nemocnice Gabriela Kubíková. „Spodní strana, kterou se přikrývá matka a dítě je bavlněná, tedy měkká, příjemná na dotek, a horní strana je z materiálu mikrofleece, což zabezpečuje dítěti dostatečný tepelný komfort,“ doplňuje vrchní sestra.

Na horní straně deky je pak ještě nápis ´Chceme být  spolu´. To je i základní myšlenka a smysl bondingu (v českém jazyce připoutání nebo přivinutí), ať už se jedná o bezprostřední poporodní bonding nebo následný na novorozeneckém oddělení. K poporodnímu se přistupuje ihned po narození dítěte, ještě na porodním sále a porodním lůžku. Dítě se ještě ne zcela omyté od plodové vody pokládá na nahou hruď matky, zpravidla ještě s nepřestřihnutým pupečníkem. Ten se stříhá až po dotepání pulsu. De facto se kontakt mezi matkou a dítětem při porodu nepřerušuje.

Má to několik významů, mimo jiné imunologický, fyziologický a emocionální. Dochází k zamilování se, propojení hlubokých emočních vazeb, vzniká silné pouto mezi matkou a dítětem. Dítě si také začne mnohem rychleji uvědomovat smyls matčina prsu. Má totiž stejnou vůni jako jeho ručičky ještě neomyté od plodové vody, které má dítě ve zvyku si strkat do pusy.

Následný bonding se uplatňuje již na pokoji třeba při kojení. „Kojení v kontaktu kůže na kůži je rovněž výhodné, protože dítě je takto více stimulováno a lépe se přisává a laktace se dobře rozbíhá,“ doplňuje Gabriela Kubíková s tím, že kolektiv sestřiček a lékařů novorozeneckého a porodnického oddělení usiluje neustále o zajišťování a zlepšování komfortu pro maminky a jejich miminka. „Zabýváme se každým jejich požadavkem, a pokud jsou v souladu s medicínskými poznatky, snažíme se je poskytnout,“ říká závěrem Gabriela Kubíková.

Bonding a dotepání nabízí i další porodnice Skupiny ZHPK.

Kontakt:
Bc. Gabriela Kubíková – vrchní sestra dětského oddělení Klatovské nemocnice: 376 335 435, kubikova@nemkt.cz
Bc. Jiří Kokoška – komunikace Zdravotnický holding Plzeňského kraje: 777 315 018, media@zhpk.cz

O nemocnici > Tiskové zprávy > Porodnice získala speciální deky na stále populárnější bonding
Klatovská nemocnice, a.s.
Plzeňská 929, 339 01 Klatovy
IČO: 26360527 DIČ: CZ26360527

Klatovská nemocnice a.s. © 2018
Webdesign Estetica online s.r.o.